facebook

ДепартаментИстория

Нация, държава и институции. Студии и статии

nacii-dyrzhava_184x250_fit_478b24840a

Нация, държава и институции. Студии и статии

Лъчезар Стоянов

Научни и учебни издания

Търсейки някакво изображение за корицата, което да покрие темата „Нация-държава-институции“, попаднахме на една фотография на столичния център от края на 50-те години на миналия век. В нея сякаш на едно място са събрани сгради, символизиращи всичко, за което става дума тук – законотворчеството (Народното събрание), разума (Българската академия на науките) вярата (черквата „Св.София“ и храмът „Александър Невски“ и срамежливо надничащия вляво Свети синод), че донякъде и митологията (паметникът на Александър ||).

 

Подобна, но с помощта на словесната оптика, картина се е постарал да направи авторът на тази книга, събирайки на едно място статии и студии, посветени на голямата тема „Съвременна България“. Как се създават и как действат институциите, кое ги прави устойчиви и кое ги превръща в преходни. Всичко това – пречупено през процеси и събития, давайки сюжетна плътност на изображението. И още нещо много важно, което изследователите често забравят – къде са хората в този калейдоскоп.

 

Личен поглед към проблема, ще кажат някои. И ще са прави. Но след като авторът снове из тези полета близо 40 години, смятаме че можем да се доверим на преценките му.

 

От издателството